Pazartesi Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu

Günümüzde’ki Toplumda Kadın – زن در جامعه امروزی

08/03/2021 20:53

Tüm dünyada kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet bir trajedidir. Ceza hukuku, evlilik hukuku, miras ve mülkiyet hukuku dahil olmak üzere ayrımcılık birçok ülkenin hukukunda yer almaktadır. Kadınların yasal eşitliği elde ettiği ülkelerde bile ayrımcılık uygulamada devam ediyor. Kadın hakları kavramı, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında kadınların oy hakkı talebiyle birlikte Avrupa ve Amerikan toplumsal hareketlerine dahil oldu. Birinci Dünya Savaşı ve kadınların toplumda ve işyerindeki önemli artış sayısından sonra, eşit ücret ve eğitim hakkı talepleri ile önde gelen talepler hareketlere dahil oldu. Kadınların savunuculuk hareketleri, kadın hakları kavramını insan haklarının yanı sıra kurumsallaştırmayı başardı ve uygulamada kadınların ve kızların insan hakları ihlallerinin erkeklerden daha fazla mağdur olduğunu vurguladı. Kadınların yönetici pozisyonlarında bulunması, mülkiyet hakkı (bekaret, doğurganlık, kürtaj ve cinsel ilişki) ve cinsiyet ayrımcılığının ve cinsiyetçiliğin önlenmesi hala kadın hakları aktivistlerinin talepleri arasında yer alıyor.
Kadın hakları, her yaştan kadının özgürlük ve haklarına vurgulayan bir terimdir.

تبعیض و خشونت علیه زنان در سراسر جهان مصیبتی پا برجاست. تبعیض در کشورهای بسیاری، در قانون جای دارد از جمله قوانین کیفری، قوانین ازدواج، ارث و مالکیت. حتی در کشورهایی که زنان برابریِ قانونی را به دست آورده‌ اند، تبعیض در عمل ادامه دارد. مفهوم حقوق زنان از اواخر قرن نوزدهم با خواست حق رای زنان وارد حرکت‌های اجتماعی اروپا و آمریکا شد. پس از جنگ جهانی اول و افزایش چشمگیر زنان، در اجتماع و محیط کار به شکلِ خواست ‌های برابری‌ طلبانه، در دستمزد و حق تحصیل ؛ وارد مطالبات جنبش‌ های پیشرو شد. جنبش‌ های مدافع زنان توانستند مفهوم حقوق زنان را در امتداد حقوق بشر نهادینه کنند، با این تاکید که در عمل، زنان و دختران بیشتر از مردان، قربانی نقض حقوق‌ بشر میشوند. حضور زنان در پست‌ های مدیریتی، حق مالکیت بر بدن (بکارت، باروری، سقط جنین و روابط جنسی) و جلوگیری از تبعیض جنسیتی و برخورد سکسیستی(جنسیت زدگی)هنوز از جمله خواست‌های فعالان حقوق زنان است
حقوق زنان اصطلاحی‌ست که اشاره به آزادی و حقوق زنان در تمامی سنین دارد
Konuşmacı ve hazırlayan: Zahra Ahmadi!
!تهیه کننده و گوینده: زهرا احمدی

https://www.youtube.com/watch?v=A7HqV1cGZDY&t=16sAfganistan Hazaraları Derneği