Cuma Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu

HER  KIZ ÇOCUK  BİR IŞIK Projesi Kapsamında Kadın Erkek Eşitliği Konferansı Gerçekleştirildi.

20/09/2022 11:53

Karadeniz İlleri Kadın Platformu  KİKAP TRABZON Derneği ve Afganistan Hazaraları Kültür Dayanışma Derneği  tarafından İl Göç İdaresi Müdürlüğü ortaklığında  ASHİM paydaşlığında yürütülen  ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanlığı tarafından desteklenen HER  KIZ ÇOCUK  BİR IŞIK  Projesi kapsamında 18/09/2022 tarihinde Afganistanlı göçmenlere Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında görevli Doktor Öğretim Üyesi Sevil TURHAN tarafından Kadın Erkek Eşitliği Konferansı verildi. Turhan, 78 kişinin katıldığı konferansta, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının farkına değinerek cinsiyet ayrımcılığının önlenmesinin önemine dikkat çekti. Kadının konuşma hakkının ve bir  gelecek şansının  olmadığı ülkeler ile Türkiye koşulları karşılaştırıldı. Ülkemizde kadın ve erkeğin, eşit eğitim, çalışma, sağlık, seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu, ancak toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin önlenmesine yönelik de çalışmalara devam edildiğini sözlerine ekledi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik Eylem Planının gerekçelerini açıkladı. Bunlar arasında yer alan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 5.si olan “Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadın ve kızları güçlendirmek”, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadının İlerlemesi İçin Eylem Planı (OPAAW)’nın 6. hedefi olan “Kadınların Şiddetten Korunması: kadınları ve kız çocuklarını hedef alan her türlü toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, insan ticareti ve diğer zararlı uygulamalarla mücadele edilmesi” ve kadınların insan haklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan tek sözleşme olan CEDAW’dan bahsetti.

KİKAP TRABZON  Bsk.Nilgün Turan bu projeye Trabzon BARO’su  UNFPA  IOM ASAM  ve Sağlık İl Md.lüğü  Halk Sağlığı Başkanlığı ASHİM   İl Göç İdaresi Md.lüğü  KTÜ Tıp Fak  OMÜ Tıp Fakültesi eğitici desteği vermektedir.

UNHCR tarafından desteklenen kamu spotu internette 12892 kez paylaşılmıştır.Kadınları ve  çocukları insan ticaretinden korumayı  hedefleyen bu projeye destek veren  Trabzon Valiliği’ne Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ,tüm kamu kurumlarına ve kuruluşlara  teşekkür etti.