Perşembe Az Bulutlu

16/01/2013 09:32

en_sonAFGANİSTAN HAZARALARI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE

AFGANİSTANLI ÖĞRENCİ VE GÖÇMENLERİN BASIN AÇIKLAMASI

PAKİSTAN QUETTA KENTİNDE PLANLANMIŞ VE SİSTEMATİK HAZARALIN KATLİAM VE SOYKIRIMI KONULU PROTESTO METNİ

Son yıllarda Pakistan’da sistematik bir biçimde Hazaraların katliamı aşırı dinci ve ilkel düşünceli gruplar ya da Pakistan’daki adı ile LAŞKAR-E JANGAVİ tarafından gerçekleşmektedir.

Kur’an-ı Kerim ve Evrensel İnsan Hakaları Beyannamesinde bahsedilen İNSANLIK ONURU VE İZZETİ Quetta’da bu ilkel düşünceye sahip olanlar tarafından herkesin gözü önünde ayaklar altına alınmaktadır. Son zamanlarda Pakistan ve Afganistan’da Hazaralara yönelik dehşet saçmak ve öldürmek bazı gruplar tarafından planlanmış bir soykırımı hedefledikleri anlaşılmıştır. Kabil, Afşar, Mezar-i Şerif, Bamyan, Yakavlang ve son iki yıldır Quetta’da bu vahşet devam etmektedir. Son olarak cenazeleri yeni defnedilmiş yüzü aşkın Hazara Türkünün 10 Ocak 2013 Perşembe akşamındaki saldırıda canlarını yitirdiler. Son 2 yıldır Quetta’da yaşayan Hazaralara karşı defalarca terör saldırıları gerçekleşti. Hazara Türkleri Pakistan’ın Quetta kentinde her an yaşadıkları bölgelerde  bombaların patlayabileceği korkusu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Hayatları zindana çevrilmiş, evlerinden ve mahallelerinden çıkamaz olmuş durumdadır. Defalarca( ya bölgeyi terk edin ya da ölümü kabullenin) tehditleri almışlar.Ancak Beluçistanın yerel yatkilileri tarafından hiçbir emniyet tedbiri alınmamıştır.Göz göre göre insanları ölüme terk etmek SOYKIRIM’dan başka birşey değildir.

Uluslar arası Toplum, İnsan Hakları Savunucuları, Birleşmiş Milletler ve bugünkü modern insanlık nutku atanlar bu kanlı trajediyi maalesef sadece izlemekle yetiniyor ve suskunlar. Evrensel İnsan Haklarından bahseden tüm kamu ve sivil kuruluşları:Bu kadar zulme rağmen Suskunluğunuzun nedeni ne?, Acaba Pakistan ve Afganistan’da  öldürülen Hazaraların  kan rengi mı farklı?

Acaba İnsanların da farklı sınıfları mı var?

Acaba insan hakları her insanını sınıfına göre mi düzenlenmiş?

Acaba Quetta’daki  Hazaraların feryatlarını duyma zamanı gelmedi mi?

Quetta’daki  katliamlar ve soykırım vicdan sahibi her insanın kalbini derinden yaralamıştır. Bugünkü protestolarımızın amacı oradaki insanlarının feryatlarını duyurmak ve onların acılarını paylaşmaktır. Bu neden ile derneğimizin öncülüğünde şuanda Trabzon’da olduğu gibi Ankara, Pakistan Büyük elçiliği önünde, İstanbul, Taksim Meydanında da hem Hazara öğrenci birliğinden hem mültecilerimizden çok sayıda arkadaşlarımız meydanlardalar. Bu vesile ile bir kez daha saldırılarda ölenler için Allahtan rahmet kaderli ailelerine sabırlıklar diliyoruz. Son olarak yedi maddelik talebimiz ile basın toplantımızı son veriyoruz.

1- Quetta’da yaşanan cinayetleri, katliam ve soykırım olarak nitelendirip şiddetle ve kınıyoruz.

2-Bu cinayetleri bölge ülkeleri ve gizli eller tarafından planlı olarak kendi çıkarları,birbirlerine karşı psikolojik savaş üstünlüğü,din ve ırkların kardeşliği arasında kin,nefret ve düşmanlık tohumları ekmek amacı ile yürütüldüğünü bilip bunların devamı insanlığa karşı nefretin yayılmasını teşvik etmesini şiddetle karşı çıkıyoruz.

3-Pakistan Hükümeti ve emniyet makamları defalarca Hazaraların can güvenliğini temin etme hususunda söz vermelerine rağmen maalesef soykırımın hala devam ettiğini görüyoruz,bu nedenle Pakistanlı yetkililerden bu sözlerini sadece sözde değil ciddi adımlar atarak Hazaraların güvenliğini sağlamalarını bekliyoruz.

4-Biz Pakistan ve Afganistan Hükümetlerinin, Hazaraların can ve mal güvenliği için işbirliği yapmalarını ve Afganistan ve Pakistan sınırında faaliyet gösteren teröristler ile mücadelede daha ciddi adımlar atmalarını talep ediyoruz.

5-Uluslararası Toplum özellikle Birleşmiş Milletlerin Pakistan Hükümetine  Hazara soykırım ve katliamı durdurulmasına yönelik bir an evvel harekete geçmesini istiyoruz.

6-Bölge ülkeleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti ve Pakistan’ın komşu ülkeleri terörizm varlığına göz yummamalı, ve terörün her türünü lanetlemeli, çünkü terörün hedef tahtasında bu gün Hazaralar yarın sizler   olabilirsiniz.

7-Dünyanın değişik bölgelerinde Yaşayan Tüm Hazaralardan isteğimiz, Quetta’daki kardeşlerimizin haklı haykırışını tüm dünyaya duyurmaları ve birlik ve beraberliklerini sağlamalarıdır.

DAHA FAZLA HAZARALARIN KATLİAMI VE SOYKIRIMINA İZİN VERMEMELİYİZ !!!                                             16.01.2013Afganistan Hazaraları Derneği