Salı Hafif Yağmurlu

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kütüphanesinde Hazara Ansiklopedisi Tanıtım ve Değerlendirme Paneli Düzenlendi

29/10/2022 17:18

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kütüphanesi organizasyonuyla 27 Ekim 2022 Perşembe günü kütüphane fuaye alanında “Hazara Ansiklopedisi Tanıtım ve Değerlendirme Paneli” düzenlendi.

Afganistan’daki etnik gruplardan biri olan Hazaralara ilişkin hazırlanan 11 ciltlik Hazara Ansiklopedisi serisine ilişkin hazırlanan Hazara Ansiklopedisi Tanıtım ve Değerlendirme Paneli, açılış konuşmaları sonrasında iki oturum şeklinde yürütüldü.
Panel programı, Hazara Öğrenciler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Farzana İbrahimi’nin takdim konuşması sonrasında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından ASBÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş’un oturum başkanlığında “Hazara Ansiklopedisinin Yazım Süreci ve Afganistan’a Etkileri” konulu ilk oturum gerçekleştirildi. Panelin ilk oturumunda Hazara Ansiklopedisi Vakfı Başkanı Asadullah Shafai “Hazara Ansiklopedi Geliştirme Faaliyetinin Perspektifi”, Ardahan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdollah Mohammadi “2001-2021 Döneminde Hazaraların Durumu”, Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi Mohammad Jawad Niki “Afganistan’da Ansiklopedinin Ortaya Çıkışı ve Hazaralar’da Ansiklopedi Kültürünün Oluşmasının Önemi”, Mazaher Rais Zade ise “Hazara Toplumu ve Ansiklopedi İhtiyacı” konu başlıklı sunumlarını yaptılar. Panelin “Hazara Ansiklopedisine Yönelik Tenkit, Katkı ve Değerlendirmeler” konulu ikinci oturumu ise AREM Başkanı Doç. Dr. Selim Çapar’ın oturum başkanlığında yürütüldü. Oturumda, Kabil Üniversitesi eski öğretim üyesi Dr. Fazıl Ahmed Burget, Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neslihan Durak ve Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Başar Hazara Ansiklopedisine ilişkin değerlendirmelerini sundular. Panel programı, konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.
Kaynak: https://www.asbu.edu.tr/tr/haber/asbu-kutuphanesinde-hazara-ansiklopedisi-tanitim-ve-degerlendirme-paneli-duzenlendi?fbclid=IwAR227SUMILwb1cAHt2OEDlS_jYpWRA1r3cYiQbrMKENK5a4ql1-D0anbVtw