Salı Hafif Yağmurlu

18/10/2013 13:57

Trabzon’da Afganistanlı Öğrenciler Ve Mültecilerin Bayramlaşması

trabzonda-afganistanali-ögrencilerin-bayramlasmasi (25)

17 Ekim 2013 tarihinde saat 14:00 te Trabzon Afganistan Hazaraları Kültür  ve Dayanışma Derneği tarafından Trabzon büyük şehir belediyesi Hizmet binaları yanındaki çok amaçlı konferans salonunda Afganistan mültecileri ve K.T.Ü’de okuyan öğrencilerin yanı sıra Afganistan İstanbul konsolosluğuna temsilen  sayın Han Mohammad RAJABİ,İstanbul’da bulunan mültecileri temsilen  sayın Muhammad EHLAS ,İstanbul’da okuyan öğrencilere temsilen  sayın Ali OMİD,İHH Trabzon şübe başkanı sayın Dr. Murat Kadir TOPÇU, sayın Abdurrahman ŞİMŞEK ve çok sayıda Trabzon halkının katılımıyla ile Kurban Bayramı  münasebeti ile Bayramlaşma Programı ve Afganistan Mültecilerin Sorunları ile ilgili toplantı yapıldı.

trabzonda-afganistanali-ögrencilerin-bayramlasmasi (26)

Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneği başkanı Mühammet GÜL konuşmasında Afganistan en büyük göç veren ülke olduğunu ,bunun ana sebebi 30 yıla aşkın savaş ve istikrarsızlık olduğunu belirtti. Sığınmacıların sorunlarına değinen GÜL Birleşmiş Milletlerin Yüksek Komiserliği Afganistan mültecilerin zor durumunu bir kez daha gözden geçirmeleri gerektiğini ve çaresizlik ve belirsizlikten kurtulmaları için etkin çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi. Türkiye’de bulunan Afganistan mültecilerin tamamının 6 aylığına tüm dosyaları Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından durdurulduğunu söyleyen GÜL bu karar mültecilerin işsizlik sorununu yanı sıra bu sürelerin uzaması psikolojik olarak da olumsuz izler bıraktığını belirtti.

Toplantıda konuşan İHH Trabzon şube başkanı sayın Dr. Murat kadir TOPÇU katılımcıların Kurban Bayramını kutladıktan sonra mülteci kardeşlerinin yanında olduklarını ve onların derdi ile dert edindiklerini söyleyerek İslam dünyasının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirtti. Dr Murat TOPÇU imkanlar dahilinde mültecileri yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.

trabzonda-afganistanali-ögrencilerin-bayramlasmasi (28)

Afgansitan Hazaralar Öğrenci Birliği başkanı sayın Basir AKBARİ kalıtımcıların bayramını kutladı, hem öğrencilere hem mültecilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek 18 yıllık geçmişi olan Hazara Öğrenci Birliğinin öğrencilerin ve mültecilerin hizmetinde olduğunu ve kültürel anlamda her türlü çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Programın devamında 88.yüzyıl Anadolu lisesi birinci sınıf öğrencisi Marziye ALİŞAH vatan ile ilgili duygularını ifade ederek vatanlarına dönmeyi ve orada barış ve huzur içinde yaşamayı Allahtan dilediğini ve savaşın bir an evvel bitmesini temenni etti.

Daha sonra Anadolu gençlik vakfı Trabzon şube başkanı ve Hasana kuruluşun başkanı sayın Abdurrahman Şimşek de Muhacir ve Ensar olarak muhacirlerin bayramını kutladı.  Ensar olarak muhacirlerin ellerinden tutmayı çalışacaklarını söyledi.

Afganistan mültecilerine temsilen konuşmayı sayın Dr.Sayit Mahbub Hoseyni mültecilerinin sorunlarından özellikle işsizlik sorunu yetim ailelerin sorunu ve hastaların sorunlarından bahsetti

Dr.Mahbub kurban bayramı Müslümanların en büyük bayram olduğunu belirterek tüm İslam dünyasının bayramını kutladı ve derneğe çalışmalarından ötürü mülteciler adına  teşekkür etti .

trabzonda-afganistanali-ögrencilerin-bayramlasmasi (2)

Programın sunuculuğunu yapan K.T.Ü Mimarlık bölümü 3.sınıf öğrencisi Mehdi Muhibbi “kardeş kucaklaşalım” adlı şiiri ile herkesi duygulandırdı.

K.T.Ü Elektrik_Elektronik bölümü 2.sınıf öğrencisi Mohammad Nabi Yusefi Hz.Mevlana’nın “birliğe ulaş adlı” şiiri ile büyük alkış aldı.

Mültecilerin küçük çocuklarından oluşan şiir ekibi vatan ile ilgili koro halinde söyledikleri şiir salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.

Mültecilerin sorunlarını anlatan slayt gösterisi ve anlatımı K.T.Ü Bilgisayar bölümü 3.sınıf öğrencisi Ali Mohammadi mülteci dağılımı ve karşılaştıkları sorunlardan bahsederek salondakileri bilgilendirdi.

Afganistanlı sığınmacı Abbas mohammadi tarafından hazırlanan ANNE adlı kısa filim bu programda izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Kapanış konuşmasını yapan Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma derneği başkanı Muhammet GÜL tüm katılımcılara ve Trabzon büyükşehir belediyesine yardımlarından ötürü teşekkür etti.

GÜL, bu programlarını devam ettireceklerini ve ellerinden geldiği kaderiyle sorunların çözümü için imkânlar dâhilinde çalışacaklarını belirti.

trabzonda-afganistanali-ögrencilerin-bayramlasmasi (24)

Programın sonunda İ.H.H kadın kolları tarafından mülteci çocukları Trabzon spor formaları, oyuncaklar ve balonlar dağıtıldı.

Ali OMİD