Salı Hafif Yağmurlu

“Mültecilerin Haklarına Erişimi ve Erişimlerini Zorlaştıran Etmenler” Programı

17/06/2023 13:19

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği, “20 Haziran Dünya Mülteci Günü” münasebetiyle Trabzon İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin katılımları ile Trabzon’da panel düzenledi.

Trabzon Ortahisar Belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen bu programda, Trabzon Göç İdaresi Müdürü ve uzman personeli, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha Ofisi Koruma Sorumlusu, ev sahibi topluluk, mülteciler ve sığınmacılar katılım sağladılar.

Program, Mahdi Mohebbi tarafından Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin tanıtımı ile başladı. Ardından derneğimizin Araştırma Komitesi tarafından gerçekleştrilmiş olan “Trabzon İlinde Mültecilerin Sorunları” konulu araştırmanın sonuçları katılımcılarla paylaşılması ile başladı.

Programın devamında Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül’ün başkanlığını yaptığı Trabzon İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu, Trabzon Göç İdaresi uzmanı Mustafa Kum, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha Ofisi Koruma Sorumlusu Burcu Toksabay Köprülü’nün katılımı ile göç konuları ile ilgili panel düzenlendi. Panel sonunda programa katılanlar sorularını panelstlere yönelttiler ve bu sorular panelistler tarafından yanıtlandı. Program, panelistlere teşekkür plaketinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Bu program Trabzon ilinde yaşayan göçmenlerin sorunlarını gündeme getirmek ve bu sorunlara göçle ilgili çalışan kurumlara iletmek amacıyla düzenlenmişti. Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği, sığınmacılar ve mülteciler ile kamu kurumları ve STK’lar arasında bir köprü görevi üstlenmeyi ve göçmenlerin sorunlarını en kısa sürede ilgili makamlara iletmeyi taahhüt eder.