Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen Üstad Mezari’yi anma toplantısı 24. Şehadet yıl dönümünde Trabzon’da büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.
Afganistan’lı göçmenler ve öğrenciler Trabzon’da Üstad Mezari’yi anma toplantısında buluştular ve büyük dava adamı Üstadı rahmet ile andılar.
Türkiye’nin farklı illerinden Trabzon’a gelen Hazaralar salona sığmadı. Üstad Mezari, 24. Şehadet yıl dönümünde saygı ve minnet ile anıldı. Çanakkale şehitleri, Hocali şehitleri, tüm islam aleminin şehitleri özellikle Üstad Mezari ve silah arkadaşlarının anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Türkiye-Afganistan istiklal marşları sonrası Ali Can Mohebbi’nin Kuran-ı Kerim tilaveti ile program başladı. Kırıkkale üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgehan A.Gökdağ, K.T.Ü öğretim üyesi Doc. Dr. Mine Gözübüyük Tamer, Araştırmacı Yazar Asef Mobelliq ve Sosyoloji yüksek lisans öğrencisi Yasemin Doğan’ın panelist olarak katıldıkları panel K.T.Ü öğretim üyesi Prof. Dr. Mevhibe Coşar’ın başkanlığında yapıldı.Afganistan’da eğitimi konu alan panelde hocalar eğitimin önemine vurguladılar. Onlar Türkiye’de ilk okul, ortaokul, Lise ve üniversitede eğitim gören Afganistan’lı göçmenler ile ilgili veriler sunarak eğitimin devamlılığı konusunda daha çok hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladılar. Trabzon Göç idaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu ve Trabzon Sağlık İl Müdürü Hakan Usta protokol konuşmalarında Üstad Mezari’nin ruhunu şad etmek için onun izinden gitmek gerekir bunun için de onu tanımak ve mirasını sahip çıkmak geçtiğini dile getirdiler. Dernek başkanı Muhammet Gül katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür ederk 24.sunu düzenledikleri etkinliği hiç aksatılmadan 24 yıldır devam ettiklerini dile getirdi. Mart ayında dünyanın farklı ülkelerinde yüzü aşkın program ile Üstadı anma etkinliklerinin düzenlediğini söylen Gül “Üstad Mezari’ye sevgi her geçen gün daha da büyüdüğünü bunun en açık göstergesi de dünyanın dört bir yanında her yıl Mart ayında insanlar biraraya gelerek Üstad’a olan sevgisini göstermeleri ve her geçen yıl katılan gençlerin sayılarında hissedilir bir çoğalma oluşudur.” dedi.
Afyon’dan gelen 19 kişilik “Tanin kültür gurubu”ve Trabzon’da bulunan “Yaran, 7. Sanat gurubu ve Cung Hazaristan” adlı guruplarının etkinliklerinin yanısıra konu ile ilşkili şiirlerler, makaleler,video ve filim gösterimleri beğeni ile izlendi. Program boyunca sahnede çalışan İran’lı sanatçı Sahel Zoghi Üstadın resmini çizerek salondakilere takdim etti.Bu eser de katılımcılar tarafından çok beğenildi.
K.T.Ü okuyan Hazara asıllı öğrencilerinin ve Trabzon’da bulunan Hazara asıllı göçmenlerinin yüksek çabaları ile gerçekleştirilen bu program hayır duaları ile son buldu.