Açık
Açık
Pazartesi Açık
Perşembe Çok Bulutlu

Afyonkarahisar’daki ”Haklarım ve Haklara Erişim ve Çocuk İhmal ve İstismarına Önleme” Sminerleri Gerçekleştirildi

14/02/2022 15:14
Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği olarak yürüttüğümüz “Bir El De Sen Ver Uzaklara 2″ projesi kapsamında, 04.02.2022 tarihinde Afyonkarahisar’da mültecilere yönelik ”Haklarım ve Haklara Erişim ve Çocuk İhmal ve İstismarına Önleme” konulu seminerleri gerçekleştirildi.
 Afyonkarahisar’daki mültecilere yönelik ”Haklarım ve Haklara Erişim” konulu seminerini Yönetim Kurulu Başkanımız Muhammet Gül ve ”Çocuk İhmal ve İstismarına Önleme” konulu seminerleri Av. Selin Gülay ve Çocuk Psikoloğu Raziye Safi  tarafından sunumlar ve uygulamalı etkinlikler şeklinde gerçekleştirildi. Seminerler Afyonkarahisar’da bulunan 150’ye yakın yetişkin ve 25’e yakın çocuk mültecinin katılımı ile üç ayrı oturumda gerçekleştirildi.
Projemizin tanıtım videosu ile başlayan toplantımızın sabah oturumu ”Haklarım ve Haklara Erişim” başlığı altındaki seminer dernek başkanımız Muhammet Gül tarafından Darice (Farsça) ve Türkçe dillerinde sunuldu. İlk aradan öncesi, Afganistan’lı yerel sanatçı Mumtaz Vefa dombura eşliğinde sanatını icra etti ve büyük beğeni topladı.
Aradan sonra mültecilerin yoğun katılımı ile devam edilen seminer soru ve cevap bölümü ile sona erdi.
İkinci oturum saat 14.00’te Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) personellerinden Avukat Selin Günay tarafından çocuk güvenliği, ihmal ve istismarına ilişkin çok faydalı bir sunum gerçekleştirildi. Bu sunum Türkçe olarak yapıldı ancak katılımcılara Darica’ya tercüme edilerek analatıldı.
Afyonkarahisar Tanin Muhacir Kültürel Grubunun hazırladıkları çocuk defilesi katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
Üçüncü oturumda ise Raziye Safi çocuklar ile uygulamalı etkinlikler yaparak çocuklara unutulmaz güzel anılar yaşattı.
Tanin Muhacir Kültürel Grubunun elsanatları sergisi büyük ilgi gördü. Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği personelleri ve gönülleri, Tanini Muhacir Kültürel Grubunun üyeleri, Uluslararası Mavi Hilal ve Kalkınma Vakfı projeler koordinatörü Tolga Baca, Sahra derneği başkanı Nejla Kahraman, ASAM Afyonkarahisar ofis sorumlusu ve proje sorumlusu, Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı temsilcisi ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi. Derneğimizin vaka yöneticisi Kübra Yosufy’nın hassas vakalar ile birebir görüşmesi Afyonkarahisar’da yaşayan mülteciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Seminer ve etkinliklerimizin yanısıra Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 03.02.2022 tarihinde Afyonkarahisar ilinde Devlet Kurumları ve bazı Sivil Toplum Örgütlerini ziyaret ettik. Derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri Afyonkarahisar Valiliği, Göç İdaresi Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kurumlarını ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundular. Sivil Toplum Örgütülerinden Sahra Daynışma Derneği, Uluslararası Kadın Kültür Evi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Afyonkarahisar ofisini de ziyeret eden derneğimizin heyeti, mültecilerin sorunlarının çözümü ve sosyal uyumun sağlanmasında işbirliğinin önemini dikkat çekti. İlgili STK’lar ise karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mütabikata varıldı. Cumartesi günü 05.02.2022 tarihinde Kütahya ilimizi ziyaret eden derneğimizin Yönetim Kurulu Üyeleri akşam saatlerinde Tanin Muhacir Kültürel Grubunun katılımı ile Afyonkarahisar Voleybol Takımı ile Ankara Voleybol Takımı maçına katılım sağlandı.Pazar günü 06.02.2022 tarihinde ise Afyonkarahisar İl Göç Müdürlüğü ile birlikte başta Tanin Muhacir Kültürel Grubu olmak üzere yaklaşık150 Mültecinin de katılımı ile Afyonspor ve 1461Trabzon futbol maçına katılım sağlandı.

Türkiye’de bulunan sığınmacı, göçmen ve ev sahibi topluluğu hedefleyen etkinlik bilgilendirme ve farkındalık arttırmayı amaçlıyor.

Bir El de Sen Ver Uzaklara 2 Projesi, Federal Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) ve Avrupa Birliği’nin İnsani Yardım Kurumu (ECHO) ortak finansmanıyla Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından yürütülen “Toplum Temelli Yerel İnisiyatifler Projesi (CLIP 2)” kapsamında yürütülmektedir.