Perşembe Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu

Göç Hikayeleri Projesi”nin kapanış programı

30/12/2019 14:00

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yürütülen ”Göç Hikayeleri Projesi”nin kapanış programı Trabzon’da gerçekleşti. UNHCR ve Ortahisar Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu tarafından finanse ettiği ve Trabzon Göç İdaresi ile da paydaş olduğu “Göç Hikayeleri Projesi” göçmenlerin uyumunu hedefliyordu. Proje Afganistan’lı, Suriye’li, İran’lı Irak’lı ve filistin’li göçmenlerin yoğun ilgisi ile Eylül ayında başlandı ve dört ay boyunca Türkçe dil eğitimi dışında dikiş, karışık örgü, kilim, YÖS kursu ve uyum faaliyetleri, geziler, Trabzon halkı ile ortak çalışmalar, engelli, kadın ve çocuklar ile ilgili bilgilendirme faaliyetleri, hastanelerde tercümanlık hizmetleri, sportif faaliyet gibi çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi. Denek başkanı Muhammet Gül tüm yetkililer ve katılımcılara teşekkür ederek uyumun önemini dikkat çekti.Gül dört aylık proje kapsamında 840 Afganistan,79 Irak, 86 İran,43 Suriye ve 7 Filistin vatandaşı yanısıra 35 Trabzon’lu vatandaşımız ile toplamda 1090 kişi eğitim Türkçe,dikiş,kadın üst giyisi,kilim, karışık örgü,kişisel gelişim, İngilizce, drama, danışmanlık, tercümanlık gibi hizmetlerimizden direk faydalanmış, 1050 kişi de engelli hakları, çocuk hakları ve kadın hakları ile ilgili bilgilendirme toplantılarına katılım sağlamıştır.430 aileye de kumanya yardımı ve aynı yardım yapıldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha ofisi Koruma sorumlusu İsmet Yasak faaliyetlerin devam edilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Göçmen ve sığınmacı grupların STK’lar ve kurumlerin işbirliğinin önemini vurguladı. Dünyada göç sorununu ve Türkiye’deki göçmen yoğunluğunu dikkat çeken Yasak uyumun önemini ve yerli insanlar ile göçmenlerin birlikte uyum sağlamaları konusunda hem kamu hem vatandaşın çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Program İran’lı ve Afganistan’lı yerel sanatçıların sunumları ile devam etti. Programın kapanış konuşmasını dernek başkanı Muhammet Gül yaptı ve tüm göçmenlere kapılarının açık olduğunu dile getirdi. Daha sonraki projeler ve etkinliklerde diğer ülkelerden Trabzon’da bulunan göçmenlerin dernek faaliyetlerine daha aktif rol almalarını talep  etti. Program fuayiye alanında dikiş, karışık örgü ve kilim kursiyerlerinin hazırladıkları sergi beğeni ile gezildi.
Bu etkinliğe katılım sağlayan kurum ve kuruluş temsilcileri ise,Trabzon Göç idaresi uyum sorumlusu,
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha ofisi sorumlusu, Milli eğitim şübe müdürü,
büyük şehir belediyesi Kültür işler daire başkanı
Jandarma organize suçlarla mücadele birimi sorumlusu