Cumartesi Parçalı Bulutlu

GEÇMİŞE BİR BAKIŞ

11/05/2012 18:11

AFGANİSTAN HAZARALARI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

1993 yılında Afganistan’ın değişik bölgelerinden Türkiye’ye 5 Hazara öğrencinin gelmesiyle 7 Afganistan Öğrenciler Birliği çalışmaları 1996 yılında Türkiye’ye gelen 12 öğrencinin katılımı ile hız kazandı.

Afganistan’ın en büyük etnik gruplarından biri olmasına rağmen Afganistan’dan Türkiye’ye  gelen öğrenci sayısının dağılımdan memnun olmayan Hazara öğrenciler, birbiriyle irtibata geçerek Afganistan’dan gelen Hazara öğrenci sayısını arttırmak amacıyla daha düzenli bir çalışma içine girmişlerdir. Bu bağlamda Türkiye’de Hazara Öğrenciler Birliğini  1996 yılında Gaziantep’te kurdular.

İlk faaliyetlerini Ankara Zambak Salonunda Üstad Mezari’yi Anma Toplantısı düzenleyerek gerçekleştirdiler.Türkiye’ye öğrenim amacı ile gelip  farklı  üniversitelerde eğitim gören Hazara asıllı öğrenciler bu toplantı sonrası Afganistan’dak Hazaraların Türkiye’deki sesi olabilmek amacı ile başta Sultan Ali Javid,Haci muhammed Atavaş, Riza Muhibbi ,Durmuhammed SALİHİ,Piser Ali KAYANİ,Abbas HATİF,Abdulhamid AHMADİ, Kiyam NEBİZADE,İkramuddin ADİL, İmam Ali SULEYMAN,Gulam Ali FAKİRMUHAMMED, Cavid ÇAMANŞAH, Asif MUFİD,Aziz MİRZA ,Asad MORADİ, Abdulhamid RIZAYİ, Barış İMAMDAD , Abdullah MUHAMMEDİ ve ismi zikredilmeyen başka öğrencilerin de katılımı ile Ankara’da düzenli bir birlik halini aldı. 1999 da üye sayısı sadece 38 kişi olan Hazara Öğrenci Birliğinin sayısı bugün 250 kişiye ulaşmıştır.

Hazara Öğrenciler  Birliğinin  Başkanlığını sırası ile Nevrozali JAVİD, Hacimuhammet ATAVAŞ, Ahmetcavid ÇAMANŞAH, İmamali SÜLEYMAN, Abdullah MUHAMMADİ, Abdulhamid RİZAYİ, Hasanriza MİRZAYİ yapmışlardır. 2012 de başkanlığa seçilen Kemal SADAKAT halen bu görevi sürdürmektedir. Hazara Öğrenci Birliği Başkanları seçimle belirlenmiş olup tüm Hazara Öğrencilerin desteğini almıştır.

Hazara Öğrenci Birliği temelde Hazara öğrencilerin ; İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Ankara, Kayseri gibi bir çok şehirde gerçekleştirdiği konferans, seminer, sergi, yarışma , gezi gibi aktivitelerle birbirini tanıyıp kaynaşmasını sağladığı gibi Türk halkına da kendi kültürlerini, yaşayışlarını, gelenek ve göreneklerini  tanıtmaya çalışmıştır.

Hazara Öğrencileri Birliği Afganistan’daki Hazara Türklerinin durumunun Türkiye gündeminde görsel ve yazılı basına yansıtılması amacıyla ulusal  ve uluslar arası toplantılara temsilci göndererek sesini duyurmaya çalışmıştır.  Hazara Öğrenciler Birliği hem Afganistan Öğrencileri hem de Türk Dünyasından, Balkanlardan ve değişik  bölgelerden gelip Türkiye’de okuyan  öğrenciler ile dostane ilişkileri geliştirmiştir.

Her yıl 10 ile 17 Mart tarihleri arasında Üstad Baba Mezari’yi anma toplantılarını aksatmadan Ankara,İstanbul,Gaziantep ,Trabzon ve Kayseri  şehirlerinde  farklı etkinlikler düzenleyerek anmaya devam etmektedir.  Üstad Mezari’nin şahadet yıl dönümünü anmayı Geleneksel hale getiren Hazara Öğrenciler Birliği,  son olarak 10 mart 2012 tarihinde Ankara Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı toplantı salonunda Afganistan ve Türkiye’nin değişik şehirlerinden  Türkiye ve Afganistan millet meclislerinden milletvekillerinin da iştirak ettiği 700’ü aşkın davetlinin katılımı ile Üstad Mezari’nin şahadetinin 17. Yıl dönümü anma toplantısını gerçekleştirdi. Hazara Öğrenci Birliği yaptığı bu toplantıda dernek olmamanın eksikliğini fazlaca hissettiğinden dernek çalışmalarının hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

Üstad Baba Mezari’yi anma toplantısı sonrası günümüze kadar misafir öğrenciler adına yapılan çalışmalarda aktif bir şekilde rol alan Hazara Öğrenciler Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kuruluş kararını aldı. Bu karar sonrası 14.03.2012 tarihinde Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Trabzon merkezli  kurularak,  Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Konya ve Samsun illerinde temsilcilikleri ile çalışmalarına başlamıştır.                               Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneğin Başkanı  Mühammad GÜL

15.03.2012